Квалификационни курсове за пенсионери, в които възрастните хора да трупат нови знания,

...
Квалификационни курсове за пенсионери, в които възрастните хора да трупат нови знания,
Коментари Харесай

Социалното министерство с нова идея: Връщат пенсионерите в клас

Квалификационни курсове за пенсионери, в които възрастните хора да натрупат нови познания, обмислят от общественото министерство. „ Идеята е хората да се образоват и откакто се пенсионират, с цел да могат да се върнат и задържат по-дълго на трудовия пазар “, разяснява шефът на дирекция „ Политика на пазара на труда и трудовата подвижност “ Елка Димитрова.
 
Преди концепцията да се трансформира в законодателна смяна, от ведомството ще направят анализ дали трудовият пазар има потребност от сходна мярка. По данни на Националния статистически институт (НСИ) в края на предходната година над 76 300 души в пенсионна възраст не престават да се трудят.

Според специалисти от общественото министерство застаряващото население и огромния дял на неквалифицирани безработни са основните проблемите на трудовия пазар. Тази година 11 200 души минават през разнообразни образования, в които ще придобият или ще развият умения, с които да намерят прехранване.
 
За недостига на висококвалифицирани служители държавата облекчи процедурата по наемане на специалисти от трети страни с така наречен сини карти. От януари работодателите не би трябвало да потвърждават, че в продължение на шест месеца не са намерили български претендент за дадена служба, преди да изискат синя карта за специалист от чужбина. Освен това правителството усили квотата за задгранични служащи.
 

Досега компаниите можеха да имат до 10% фрагменти с непознато поданство. От януари дребните и междинните компании могат да наемат двойно повече такива чиновници, а при огромните компании делът е 35%. Статистиката демонстрира, че през предходната годината у нас са били наети 117 експерти от страни отвън Европейския съюз (ЕС). „ Това са висококвалифицирани експерти, да вземем за пример ИТ специалисти, инженери ”, изясни Димитрова пред " Монитор ".
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР